top of page
Foto van schrijverBarbara Vissers

Zo maak je een moodboard voor je interieur

Bijgewerkt op: 28 feb. 2023

Wanneer ik een interieurplan voor een klant maak begin ik altijd eerst met het maken van een moodboard. Vanuit daar maak ik alle ontwerpen en plannen voor het nieuwe interieur. Door een moodboard te maken creëer je een houvast voor jezelf en door je aan het moodboard te houden weet je zeker dat je plan ook echt wordt zoals je het in gedachte hebt. Hieronder geef ik je de stappen om zelf een moodboard te maken, want ook voor jezelf is het handig om een houvast te hebben bij het bedenken of veranderen van je interieur.

Stap 1: Afbeeldingen verzamelen

Een moodboard maken is eigenlijk niets anders dan plaatjes verzamelen. Bewaar afbeeldingen die je op internet tegenkomt in een speciale map op je computer of maak een bord aan via Pinterest. Hierin kun je alle afbeeldingen die je aanspreken verzamelen en opslaan. Zo kun je ze altijd terugvinden. Zoek je liever plaatjes in tijdschriften en kranten? Dat kan natuurlijk ook. Knip en scheur alles uit en bewaar ze in een map of doos zodat je ze allemaal bij elkaar hebt. Wees niet te kritisch en denk vooral niet te veel na. Als je een afbeelding mooi vindt bewaar je het gewoon, weggooien kan later altijd. Is een afbeelding niet interieur gerelateerd? Geen probleem. Iets op de afbeelding spreekt je blijkbaar aan; kleuren, materialen, vormen, het kan van alles zijn waardoor je geïnspireerd raakt.


Stap 2: Afbeeldingen filteren

Door Marjon Pul

Als het goed is heb je nu een hele lading afbeeldingen die je mooi vindt. Grote kans dat hier nog niet echt een eenheid in zit omdat je alles hebt verzameld wat je mooi vindt. Waarschijnlijk zie je een rode draad tussen de afbeeldingen of passen sommige afbeeldingen op de één of andere manier bij elkaar.


Leg deze foto´s bij elkaar en de foto´s die je toch iets minder aanspreken kun je wegdoen. Vijf tot tien afbeeldingen zijn voldoende om een goede sfeer duidelijk te krijgen met je moodboard. Het voornaamste is dat de afbeeldingen bij elkaar passen qua sfeer en kleuren.






Stap 3: Collage maken

Door Marjon Pul

Nu is het tijd om alle afbeeldingen mooi bij elkaar neer te leggen. Zorg dat de afbeeldingen goed verdeeld zijn en goed zichtbaar zijn. Het is fijn als jij zelf een duidelijk beeld krijgt van de sfeer maar het is ook handig dat een ander het moodboard ook begrijpt. Soms helpt het om even iets anders te gaan doen en het na een tijdje nog eens te bekijken. Hierdoor kijk je weer anders naar het geheel en vallen andere dingen je weer op. Zodra je alle afbeeldingen goed geschikt hebt kun je ze op plakken. Dit kan op een A4’tje, een stuk karton of een foam board. Of wanneer je de afbeeldingen digitaal hebt kun je ze samenvoegen in bijvoorbeeld een PowerPoint presentatie.


Je moodboard is nu klaar en te gebruiken als uitgangpunt voor je interieur. Neem het mee als je een kleur voor je muur uit gaat zoeken, op meubeljacht gaat of dat ene leuke accessoire graag wilt aanschaffen. Zo kun je meteen zien of het bij je plan past en weet je zeker dat je geen miskoop meer doet.


TIP: Maak een moodboard niet in een paar uurtjes maar verzamel afbeeldingen gedurende een paar dagen of zelfs nog langer. Zo wordt het geen moment opname en kijk je iedere keer anders naar afbeeldingen. Op die manier kom je er beter achter wat je echt mooi vindt.


Wil je hier een keertje samen over sparren dan raad ik je van harte het interieuradvies Vragenvuur aan. Meer info, klik hier. Ik ben benieuwd wat je van deze blog vindt, dus laat vooral hieronder een reactie achter.


Liefs by Bar

42 weergaven0 opmerkingen

Comentários


Post: Blog2_Post
bottom of page